//
you're reading...
арт, добри практики

Био игри с Камелия Митeва в НИМ


Из залите на Националния исторически музей летят… хартиени самолети!
Гледката е необичайна наистина. Доволни дечица изпробват красиво изрисуваните летателни средства и тичат след тях. Всъщност, малко преди това всички съсредоточено ги украсяват и слушат обясненията на Камелия Митева за това как хората са стигнали до реализиране на хилядолетната си мечта – да изобретят самолета. Обяснява им що е то „еволюция”, „естествен подбор” и „адаптация” чрез играта: хартиените птици-самолети трябва да стигнат до храната си с възможно най-малко прехвърчания, което да увеличи шансовете им за оцеляване.


Камелия Митева окуражава децата да търсят вдъхновение от околната среда. Всъщност е дипломиран молекулярен биолог. Успешно съчетава двете си страсти – биологията и изкуството – докато работи с малчуганите, неусетно им дава знания за това как „работи” природата.

На 17 и 18 март 2012 г. са последните занимания от серията детски работилнички, които инициативата „Археология зад кадър” предлага за любознателни малчугани на третия етаж в Националния исторически музей. Темата отново е „Био игри”.

Специална благодарност на организаторите Весела Герчева и Ралица Чиличева – без техните усилия и отношение поредицата от интересни детски работилнички нямаше да се случват.

Проектът се осъществява от департамент „Археология” към Нов български университет със съдействието на американската Асоциация на детските музеи в рамките на проект „Подобряване на работата на българските музеи с деца и млади хора“. Финансира се от фондация „Америка за България“ и цели въвеждане на съвременни тенденции в популяризирането на културно-историческото наследство чрез изграждане на модерни и ефективни връзки между семействата, училищата, музеите и академичните институции в България.

Реклами

Дискусия

One thought on “Био игри с Камелия Митeва в НИМ

  1. Браво!!!

    Posted by Eкатерина Цекова | март 14, 2012, 11:39 am

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Реклами
%d блогъра харесват това: